Stone Italiana

greigegrain-662x134

Stone Italiana е основана във Верона през 1979 и днес е водещ производител на рекомпозирани кварцови и мраморни повърхности. През годините производството на Stone Italiana винаги е било отражение на нов начин на възприемане и използване на камъка, нещо, което много прилича на семантична революция. Stone Italiana преоткрива качества, които съществуват в естествения свят, като уникалностнеповтаряемост и разнообразие, и въпреки това никога не се е опитвала да имитира природата. По-скоро е откривала вдъхновение в нея за създаването на чисто нови материали, които предлагат подобрени характеристики на този все по-придирчив пазар. Проучванията са начина на Stone Italiana да съществува и да взаимодейства с идеи, дизайн и интуиция. Проучвания, обаче, не могат да съществуват без експерименти, и това е топ приоритет в Stone Italiana, през всички производствени стъпки, продиктувани както от естетически съображения, така и в полза на продуктовите характеристики.

Stone Italiana непрекъснато се стреми да произвежда повърхности с подобрена механична устойчивост, намалена дебелина, тегло, както и винаги да експериментира с нови цветове и текстури, докато изпробва нови смеси и тонове, пригодени специфично към конкретните клиентски нужди. И така, иновацията и технологията са ключовите фактори на културата на качество, с която винаги се е отличавала Stone Italiana.

История

• 1979: Stone Italiana е основана в Дзимела, край Верона. Фирмата произвежда рекомпозиран мрамор.

• 1981: Излиза първа партида от повдигната подова система, наречена Stonit.

• 1982: Концепцията “Uniform white”, въплътена от колекцията Almond White, жъне огромен успех. Тази иновативна продуктова линия е представена на изложението Salone del Mobile в Милано.

• 1983: Произведени са първите партиди от вентилирани фасади за банкови институции в Падуа и Прато.

• 1984: Stone Italiana произвежда подовите плоскости за летище Схипхол в Amsterdam.

• 1985: Колекцията Filidoro на Stone Italiana печели награда на изложението Сайедуе в Болоня.

• 1988: Основане е филиал (Niston) в Латвис, край Тренто. Той произвежда рекомпозирани гранитни слабове.

• 1990: Открити са нови търговски офиси в Сан Мартино Буон Алберго, край Верона.

• 1992: Продуктите на Stone Italiana са избрани за офисите на клоновете на Дойче Банк в Германия.

• 1994: Първа среща с Italcementi, която води до споразумение за въвеждането на рекомпозирани кварцови слабове с размери 300×120 cm.

• 1995: Първоначални предложения за доставката на продукти на Stone Italiana за немските железопътни и пощенски служби, в сътрудничество с базираното в Милано Студио де Лучи.

• 1996: Производството на рекомпозирани кварцови слабове с размери 300×120 cm е увеличено и разширено да обхваща и други приложения освен подове, като например кухненски плотове, тоалетни масички, стълбища, и т.н.

• 1997: Stone Italiana закупува Polistone, фирма базирана във Вилесе, край Гориция. Фирмата произвежда изключително голямоформатни рекомпозирани кварцовислабове. Филиалът Niston е продаден.

• 1998: Открити са нови административни и търговски офиси в сърцето на бизнес квартала на Верона – Палацо Баули.

• 1999: Компанията представя Cottostone – един революционен материал за повърхности със световен патент, разработен в сътрудничество със Sannini Impruneta. Технологията на Stone Italiana направи възможно производството на слабове cotto с изключителния размер от 300×120 cm.

• 2000: Представени са слабове с намалена дебелина (до 6 mm) и нов вид обработка на повърхностите, наречена Nat.

• 2001: Фирмата започва производство на слабове с размери 75×300 cm с най-различни дебелини, най-вече за пазара на кухненски плотове.

• 2002: Stone Italiana засилва присъствието си сред търговците на дребно по цял свят като им предлага специални инструменти и поддръжка на шоурумовете им.

• 2003: Още една революция в производството на Stone Italiana. Производствената гама се допълва с три чисто нови колекции: LuceAbsolute и Jaipur.

• 2004: Докато празнува 25-тата си годишнина, Stone Italiana постига сертифициране по ISO 9001:2000 – сертификат за качество на управлението, като по същото време фирмата прави големи стъпки напред в технологията и производството. Създава колекцията Metallico, като смесва кварц със скрап от индустрията за микроелектроника, и патентова антистатична и разсейваща статичното електричество подова повърхност, първата такава в класа си.

• 2005: Stone Italiana е избрана от италианското правителство да достави подовите повърхности за италианския щанд на международното изложение в Айчи, Япония.

• 2006: Stone Italiana представя колекцията си за баня (Bathroom Collection), една нова продуктова линия, специално проектирана за баня. Тя позволява създаването на бани по специфични клиентски изисквания, чрез използването на нови материали, нови формати и новаторски декорации.

• 2007: Stone Italiana разширява производствената си гама с Mosaico Italiano, една колекция от мозаечни плочки, които са предварително измазани. Тази изключително иновативна характеристика предлага решение за всички проблеми, свързани с монтажа на мозаечни плочки.

• 2008: Stone Italiana представя луксозната си колекция (Luxury Collection), една нова колекция от ценни кварцови повърхности с акценти от полускъпоценни камъни (Fire Agathe, Sodalite, Jadeite, Rosequartz, Amethyst, Red Jasper), допълнени с подходящ цветови оттенък за всеки един от шестте полускъпоценни камъка.

• 2009: Stone Italiana удвоява производството си като открива нов завод и офиси в Дзимела, край Верона. Компанията отбелязва тридесетата си годишнина, като открива първият шоурум в Европа само за кварцови изделия, базиран в Милано.

STONE DUST 2009: художникът Джовани Мота отбелязва 30-годишнината на Stone Italiana като създава колажи, които разказват историята и иновациите на компанията.

Технология

Продуктовата гама на Stone Italiana е резултат на високотехнологичен контролиран производствен процес, който цели да постигне продукти, подходящи за специални приложения в строителната индустрия. Тези продукти се състоят от композитен материал, най-вече базиран на кварц или мрамор. Производственият процес започва със смесването на комбинация от суровинни материали (кварц или мрамор) с най-различни размери на зърното (от фин прах до зърна с диаметър 5-6 мм), органични бои и структурна полиестерна смола (приблизително 7%). Освен че действа като свързващ материал, смолата допринася за завършеността на продукта като показва отлични характеристики – якост на огъване, ударна якост и нисък коефициент на абсорбция, като по този начин се получават физични свойства и характеристики, които са много по-високи от тези на суровинния материал. Полиестерната смола е втвърдена с нагряване и, чрез компютъризирания производствен процес на виброкомпресия под вакуум при високо налягане, позволява производството на голямоформатни слабове (120 x 120 cm и 140 x 305 cm) с различни дебелини (1-, 1.3-, 2- и 3-cm), подходящи за широк набор от приложения.

Цикълът на обработка предвижда производството на отделни слабове, като по този начин се елиминира нуждата от трудите и скъпи операции по рязане, които са типични за всички естествени камъни. Суровите материали първоначално се смесват и хомогенизират с компютърно контролирани машини. Получената смес след това се излива – в нужното количество за получаване на съответната дебелина – между два хартиени листа, поставени на конвейер, който доставя продукта в зоната за компактиране, където сместа се пресова в слабове. Всеки слаб след това се втвърдява във втвърдителна камера, която представлява кулоподобна конструкция с множество нагревателни рафтове, в която се поддържа температура между 80 и 85°C. Чрез топлинната обработка сместа, пресована в слаб, се втвърдява приблизително за 30-40 минути, което е наполовина на времето, нужно за пълен производствен цикъл на един слаб. Най-накрая всеки слаб се обработва с желаната повърхностна обработка на няколко стъпки – заглаждане на повърхността, калибриране, полиране, очистване, фасетиране и обработка на ръбовете, в зависимост от предназначението. Завършените слабове Stone Italiana могат да бъдат доставяни в много големи количества с контролирани характеристики, отговарящи на стандартите за качество, като например консистентност на теглото, дебелината и компактност и хомогенност на дизайна и цвета на повърхността.

Бутикови решения

Stone Italiana винаги е била ангажирана с изследвания и иновации и винаги е готова да приеме нови предизвикателства. Креативният процес на проучвания се признава като една лаборатория за идеи, които се използват от архитекти, производители и дизайнери, които искат да експериментират с нови естетически решения, като процесът е двустранен и, на свой ред,  получава вдъхновение и от тяхна страна. Така ние избрахме да споделим нашето послание в дизайна с тях и да работим с тях за разработването на специални цветови нюанси и тонове, новаторски вложки и текстури, и изключителни комбинации от материали. Типични примери за този подход са подовете, които разработихме за Armani, Chloé, Pucci, Benetton, Fendi, Trussardi, Swatch и Deutsche Bank, и това са само няколко примера.